Beunkoelers: een klus op zich

Corrosie (roest) is een grote uitdaging voor menig scheepseigenaar. Niet voor niets besteden we er regelmatig aandacht aan in de EOC Info. Toch krijgen onze experts steeds vaker te maken met gebreken aan beunkoelers, mede door corrosie. Het vervangen van een beunkoeler is een flinke klus. Dit vanwege het aftappen en vullen van de koelsystemen, de beperkte ruimte die beschikbaar is om te werken en de vele bouten die los en vast moeten. Met regelmatige inspectie aan je beunkoelers en goede informatie van jouw leverancier of fabrikant bij aanschaf of vervanging, hoef je niet onnodig te klussen.

INSPECTEER EN ONDERHOUD UW BEUNKOELERS MET DE TIPS VAN ONZE EXPERTS

Defect Gevolg Voorkomen
1. Aangroei tussen de pijpenbundels. Op termijn onvoldoende koelcapaciteit en corrosie. Tussentijds reinigen maar vooral niet onder hoge druk.
2. Groen-witte corrosie op de pijpenbundels ter hoogte van de ledige waterlijn. Materiaalafname en lekkage op termijn door plaatselijke warmteontwikkeling. Geen betaalbare optie voorhanden. De koelbeun zit feitelijk te hoog in ledige toestand.
3. Gebruik van ongecoate beunkoelers. Op brak of zout water en in geval van aangrenzende corrosie gaan deze minder lang mee. Vervangen door typen die langer bestand zijn voor het betreffende vaargebied. Veelal gaan gecoate koelers langer mee.
4. Loszittende, gescheurde of deels weggecorrodeerde tussenplaten of ringen tussen de pijpenbundels. Dit is vaak een gevolg van het ontzinken van de bundel en de tussenplaten, te herkennen aan rode verkleuring. Het zink wordt uit het materiaal getrokken als gevolg van geen of onvoldoende anodes. Lekkage als gevolg van trillingen. Tussentijds reinigen, het juiste aantal en type anodes in de koelbeun plaatsen en de werking periodiek controleren. Geen ongecoate beunkoelers gebruiken, de beunwanden regelmatig conserveren en voldoende anodes plaatsen.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Harco van Gijssel
Harco van Gijssel
Relatiebeheerder beroepsvaart