Basistraining Zeilvaart: iets voor jou?

Al 15 jaar verzorgt trainer Peter Lock de Basistraining Zeilvaart. Het basisdoel van deze vijfdaagse training is naast het opdoen van basiskennis ook de bewustwording van het aspect veiligheid aan boord. De technische aspecten van het zeilen komen zowel theoretisch als praktisch aan bod: het leggen en gebruiken van knopen, het hijsen en strijken en opdoeken van de zeilen, de hele fabriek in de machinekamer, de werking van de zeillier, zwaardlieren en ankerlier, het koers zetten, sturen, overstag gaan en gijpen en tenslotte het afvaren en aanmeren.

De techniek aan boord is één ding, maar het omgaan met mensen is in de chartervaart minstens zo belangrijk. Gedurende het vaarseizoen stapt elke paar dagen een volgende groep aan boord met onwennige mensen, die nog niet weten hoe zo’n schip werkt, wat ze zelf mogen doen en waar ze vooral vanaf moeten blijven. Dat vraagt om een dienstverlenende instelling en om voortdurende alertheid. Hier moet je wel tegen opgewassen zijn. Een sterk punt in deze basistraining is de aandacht voor dit basale onderdeel van het vak.

Peter Lock merkt op dat ‘communicatie’ doorgaans de oorzaak is van dingen die misgaan aan boord. Het zit hem in ogenschijnlijk kleine dingen, zoals het even melden dat je van boord gaat of een half uurtje onder de luiken blijft; altijd fijn om te weten dat iemand in elk geval niet overboord gevallen is. Een ander voorbeeld is het geven van een bevestiging aan de schipper als een opdracht goed is uitgevoerd, bijvoorbeeld als je als maat het voorschip met een voorspring hebt vastgelegd. De schipper weet dan zeker dat het schip vastligt en kan gas bij geven om het achterschip naar de kant te krijgen. Een heikel punt was vooral het verplaatsen van de bakstagen, wat je een mast kan kosten als je dat te vroeg doet. ‘Het was maar goed dat we flink vaak geoefend hebben’, aldus een van de cursisten.

’s Avonds na werktijd spraken we met elkaar over hoe het zou zijn om maat te zijn. Bijvoorbeeld op wat voor soort schip zou je willen werken en met wat voor schipper? En hoe kun je seizoenswerk doen en toch ook nog verdienen in de winterperiode? Want van je inkomen als maat, een half jaar per jaar, kun je doorgaans niet leven. Daarom zijn maten vaak studenten, die een paar jaar als bijbaan werken als maat. Als zij gegrepen worden door het zeilen, willen sommigen uiteindelijk een eigen schip, waarmee zij zorgen voor nieuwe aanwas onder de schippers. Mede dankzij hen kan de wereldwijd beroemde Nederlandse chartervloot met haar bijzondere historische schepen in stand blijven.

Wil je meer weten?
Wie van zeilen zijn werk wil maken is welkom bij de Basistraining Zeilvaart. De volgende training is van 23 – 27 maart 2020. De training is geschikt voor allerlei mensen van alle leeftijden en alle niveaus. De training belicht het vak “matroos zeilvaart” en biedt houvast bij de start in dit boeiende beroep. De professionele zeilvaart onderscheidt zich van alle andere vormen van beroepsmatige vaart door het inzetten van de gasten in het varen van het schip voortgedreven door de wind. Het veilig en zeker aansturen van de gasten is een taak van de maat.

De zeilvaart beslaat een breed vakgebied en omvat kennis over wind, water, scheepvaart, tuigage, manoeuvreren, navigatie, meteorologie, motoren, geavanceerde instrumenten en vooral mensen.

De training
De training omvat: het schip vaarklaar maken, zeilen hijsen en strijken met een zeillier, werken met de zwaardlieren, overstag gaan en gijpen, bakstagen spannen, aanmeren en afvaren, knopen leggen en touwbehandeling. In de avonden wordt teruggekeken op hetgeen geleerd is die dag.
Daarna wordt theorie gegeven over zeilen, navigeren, omgang met gasten. Tevens komen juridische aspecten aan bod, zoals aansprakelijkheid en arbeidsverhoudingen. Na het ontwikkelen van de eigen vaardigheden schuift in de loop van de training het accent naar het aansturen van de gasten.

De training vindt plaats op tjalk “Res Nova”, waarop ook wordt overnacht. De vijfde dag is aan boord van brigantijn “Bounty” om kennis te maken met het zeilen op dwars getuigde zeilschepen.

Aan het eind van de training ontvang je een certificaat van deelname. De training wordt ondersteund door de Maritieme Academie Harlingen.

Voor meer informatie neem je contact op met Peter Lock.
Telefoon: 06-10607833
E-mail: lockpw@gmail.com

Wil je je aanmelden voor de training: www.chartercrew.nl

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker