Laatste update: 24-4-2025
Groene daken zijn populair, maar helaas niet zonder risico. Speels gras of kleurrijk sedum staat natuurlijk prachtig op het dak van een woonark of watervilla. Alleen: zo’n groen dak is zwaar en niet iedere waterwoning kan dit extra gewicht hebben.
Dus heb je plannen om onder de zoden te gaan wonen? Laat dan alles goed doorrekenen en beoordelen door een deskundige. Wij tippen hier de punten waar je zeker op moet letten.
OM HOEVEEL GEWICHT GAAT HET EIGENLIJK?
Stel, het dak is 20 x 3,8 meter. Als je dit dak vol legt met sedum, dan zorgt dat voor veel extra gewicht:
- Verzadigd daksedum weegt ca. 40-45 kg/m². Bij dit dak is het extra gewicht dus 3.420 kg.
- 10 cm sneeuw weegt ca. 20 kg/m². Dus als het sneeuwt, komt er nog eens 1.520 kg bij.
- 10 mm water weegt ca. 10 kg/m². Dus bij een forse regenbui komt er 760 kg bij.
OVERBELASTING HEEFT GROTE GEVOLGEN
Te veel gewicht op het dak kan twee gevolgen hebben: dat de constructie het niet aankan en dat de waterwoning te diep komt te liggen.
- Te zwaar voor de constructie
Helaas gebeurt dit nog weleens, dat de bouwconstructie het extra gewicht niet aankan. Dan ontstaat er lekkage of gaat het dak doorhangen en gaan de wanden wijken. Soms al direct na aanleg, soms pas na een paar jaar. Dit zijn serieuze gevolgen en helaas valt dit soort schade doorgaans niet onder de verzekeringsdekking. - Te weinig vrijboord
Door het extra gewicht komt de woonark of watervilla dieper te liggen. Hierdoor neemt het vrijboord af – dat is de afstand tussen het water en openingen in de romp of bak. Het vrijboord moet ten minste 20 cm zijn, dit staat ook in de polisvoorwaarden. Dat geldt ook voor eventuele standpijpen. Bij te weinig vrijboord kan er waterschade ontstaan.
Ons advies: laat een deskundige berekenen of de constructie het extra gewicht aankan en of het vrijboord voldoende blijft. Een visuele controle door de sedumleverancier of het hoveniersbedrijf is niet voldoende. Ook het in de uitvoering afwijken van het doorgerekende plan, is natuurlijk vragen om problemen.
VERGEET OOK DEZE PUNTEN NIET
Naast het gewicht, zijn er meer punten om op te letten. We noemen de belangrijkste:
- Wat is de leeftijd en conditie van de dakbedekking?
Laat een deskundige dit beoordelen. In de regel zijn daken jonger dan 15-20 jaar geschikt. - Hoe is de waterafvoer en is de hoogte van de dakrand voldoende?
Laat ook hier een deskundige naar kijken. Er moeten voldoende waterafvoeren zijn, op de juiste plek. - Kunnen de wortels de dakbedekking aantasten?
Mogelijk moet er eerst worteldoek neergelegd worden. Je wilt niet dat wortelgroei op termijn voor lekkage zorgt. - Zijn er verder nog gevolgen als de waterwoning dieper komt te liggen?
Kijk of de walaansluitingen spanningsvrij blijven lopen, de toegang van en naar de wal veilig blijft, de afmeerfaciliteiten blijven voldoen en of er nog voldoende vrijboord zal zijn om de woonark te kunnen verplaatsen (bijvoorbeeld naar de werf).
ONDERHOUDSTIPS
Als het goed is, geeft de leverancier van het groene dak instructies voor het onderhoud. Uiteraard is het verstandig om die op te volgen. Samengevat komt het meestal neer op:
- Verwijder in het voor- en najaar bladvuil, onkruid, etc.
- Maak regelmatig de hemelwaterafvoeren en grindranden schoon.
- Strooi in het voor- en najaar groendakmest.
MEER TIPS NODIG?
Geen groene plannen, maar wel behoefte aan wat algemene tips om de waterwoning in topconditie te houden? Lees dan ons Infoblad ‘Onderhoudstips voor wonen op het water’.