Eropuit: de top 5 van leukste vaarroutes in Nederland

De dagen worden weer langer, het zonnetje laat zich vaker zien, er groeit bloesem aan de bomen en… het is weer tijd om het water op te gaan! We deelden de afgelopen weken informatieve artikelen met jullie over onder andere het te water laten van je boot na een strenge winter en de regels op het water. Nu gooien we het over een andere boeg, door de leukste vaarroutes in Nederland te presenteren, samengesteld door medebootbezitters! Waar gaan we naartoe dit voorjaar?

1. Dagtocht door de Brabantse en Dordtse Biesbosch (Noord-Brabant en Zuid-Holland)

De Hollandse Biesbosch is een natuurgebied tussen de rivieren de Nieuwe Merwede en de Beneden-Merwede en maakt samen met de Brabantse Biesbosch deel uit van het Nationaal Park De Biesbosch. Het is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Door De Biesbosch varen is De Biesbosch ervaren! Vaar langs de wilgenbossen en groene oevers en door kronkelende kreekjes of rivieren. De Biesbosch is een groot gebied met getijdenverschil, dus houd rekening met ondiepten, stroming en grote afstanden.

Als booteigenaar kun je met je eigen boot op verschillende punten de Biesbosch binnenvaren: via het Hollandse diep, de Amer, de Nieuwe Merwede en de Beneden-Merwede.

Meer informatie over varen in De Biesbosch vind je hier.

2. Van Zaandam naar Loosdrecht (Noord-Holland)

Vier de lente en zomer op het water van de Loosdrechtse Plassen. Dit is een verzamelnaam voor alle plassen rondom Loosdrecht. Bekend om de watersport, maar ze bieden ook rust en stilte. In de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en kanoërs die van natuur houden.

De Mijndense Sluis is met zo’n 20.000 passerende (plezier)boten per jaar de belangrijkste toegangspoort tot de Loosdrechtse Plassen.

Voor meer informatie over de Loosdrechtse Plassen klik je hier.

Jacques de Kort stuurde een prachtige film in van zijn vaartocht van Zaandam, door de grachten van Amsterdam, naar Loosdrecht. Hij voer via het Noordzeekanaal, ’t IJ, Oosterdok, Oude Schans, Zwaneburgwal, de Amstel, Weespertrekvaart en de Vecht naar de Loosdrechtse plassen.

Klik hier om de film te bekijken.

3. Utrecht van noord naar zuid (Utrecht)

Voor wie liever het stadsgedruis opzoekt, is dit een hele mooie route. Vaarskills zijn gewenst vanwege de soms krappe ruimte in de grachten en smalle en lage bruggen. Maar het varen door de grachten en singels langs de straks weer gezellige terrassen is het zeker waard!

Alle soorten vaartuigen mogen over de singel varen, als ze zich maar aan de maximumsnelheid houden van 4,5 kilometer per uur. Je boot mag niet hoger zijn dan de laagste brug op de route die je vaart. Als je het oostelijke deel van de singel volgt (langs onder andere de Herenbrug en de Wittevrouwenbrug) is het maximaal 1.90 meter hoog. Als je het westelijke deel van de Singel volgt, kan je boot maximaal 2.50 meter hoog zijn. Let wel op: check het waterpeil voordat je de singel opvaart.

Hier vind je meer informatie over varen en aanleggen in Utrecht.

Louis Mötter stuurde ons een leuke video van zijn tocht door Utrecht. ‘Ik ben lang geleden geboren op een tachtig meter Rijnsleepschip. Nu vaar ik zelf een bijna zeventien meter schip, een Ever uit 1910. De grote rivieren heb ik wel gezien en het liefst vaar ik dan ook op klein vaarwater, en dan blijft dit wel een van de mooiste om te doen.’ Hij vertrok vanaf de Noordersluis en eindigde zijn vaarreis op loopafstand van het centrum, waar een welverdiend drankje werd genuttigd op een terrasje.

4. Van Sneek naar Ossenzijl (Friesland en Overijssel)

Een vaarroute in het fraaie Noorden van ons land. Een reis van zo’n veertig kilometer die je over het Prinses Margrietkanaal, de Ossenzijlstersloot, het Oudhof, het Tjeukemeer en Houkesloot brengt.

Voor een combinatie tussen stad en natuur kun je de stad Sneek meenemen in je vaarroute. Wanneer je de binnenstad van Sneek invaart kun je langs de welbekende Sneekerpoort varen. Vanuit deze hoek is het mogelijk om rond de gehele stad te varen.

Ossenzijl is gelegen aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Deze waterrijke omgeving is uitermate geschikt voor ontspannen of sportieve vaartochtjes. Een vaarroute door dit Nationale Park aan je reis toevoegen is dus zeker een aanrader.

Informatie over varen in Weerribben-Wieden vind je hier. Als je de binnenstad van Sneek aan je reis wilt toevoegen, kun je hier meer informatie vinden.

Frank Hoogendijk is de oprichter van de Facebookpagina ‘de mooiste vaarroutes’. Zodoende heeft hij veel mooie video’s en foto’s van zijn vaartochten op de pagina gedeeld. Bekijk hier de video van zijn vaartrip van Sneek naar Ossenzijl via het Tjeukemeer en door de Mr. H.P. Linthorst Homanssluis.

5. Van Gorinchem naar Geldermalsen (Zuid-Holland en Gelderland)

Het wordt de mooiste rivier van Nederland genoemd en is in ieder geval de langste: de Linge. De Linge stroomt van Doornenburg naar Gorinchem. Alleen het stuk tussen Geldermalsen en Gorinchem is bevaarbaar voor grotere schepen. Sloepen en kleine boten (maximaal acht meter lang, drie meter breed en 0.80 diep) kunnen ook nog in Buren komen. Jachthavens vind je in Arkel, Heukelum, Leerdam, Asperen en Geldermalsen. Andere aanlegplaatsen zijn in Spijk, Kedichem, Asperen, bij Beesd en tussen Beesd en Deil.

Het lieflijke riviertje de Linge stroomt door de prachtige Betuwe. Onderweg zijn er diverse punten waar je af kunt stappen en genieten van een lekker hapje of drankje. Bekijk de beroemde appeldijk vanaf het water, bezoek het nationaal Glasmuseum in Leerdam en vaar door Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Aangekomen in de haven van Geldermalsen loop je zo het centrum in.

Wil je nog wat meer weten over varen over de Linge? Klik dan hier.

Liass Liass stuurde ons leuke foto’s en een video toe van deze vaarroute, helaas zijn deze niet meer beschikbaar. Hij zegt hierover: ‘Echt een hele mooie vaarroute! Geldermalsen heeft een prachtige haven waar je heerlijk kunt vertoeven. Deze wordt nu verbouwd, strakkies nog veel mooier dan nu dus. Heerlijk stadje om te winkelen ook als alles weer open is. De Gorinchemse Lingehaven, prachtig midden in het centrum! Heerlijk wandelen over de stadswallen en varen over de rivier waar je zoveel mogelijkheden heb om naartoe te varen. De vaartijd van deze route is vier tot vijf uur en heel erg de moeite waard!’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Frank Hoogendijk, oprichter van de facebookpagina ‘De mooiste vaarroutes’ en beheerder Ton Richel. Hier vind je de mooiste vaarroutes in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Neem eens een kijkje, wordt lid en deel je ervaringen met andere bootbezitters.

 

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker