Video: mast, verstaging en tuigage controleren (en onderhouden)

Tijdens het vaarseizoen is het belangrijk om periodiek de kwetsbare onderdelen van je boot te controleren: mast, verstaging en tuigage. Voor en na elke tocht zelfs, zo adviseert EOC-expert Rob Stelwagen in deze nieuwe video. Schuw daarbij zelfs niet om met een verrekijker de top van je mast te inspecteren.

Tuigage, mast en verstaging controleren

Het is uiteraard verstandig om regulier in de gaten te houden hoe het ervoor staat met je tuigage, mast en verstaging. Maar wanneer is het beste moment om (groot) onderhoud te plegen? Ook daar heeft Rob een antwoord op: vlak voor de winterstalling. Dan staat je boot op het droge of maak je deze klaar om lange tijd achter te laten. Ideale omstandigheden voor onderhoud. In de video laten we zien welke stappen je niet moet overslaan om je schip in topconditie te houden.

Download de checklists

Staat er (groot) onderhoud voor de boeg, of wil je een handig overzicht van hoe je je boot winterklaar kunt maken? Download en gebruik dan onze Checklist Werfbezoek en/of de Checklist Winterklaar.

Heb je behoefte aan een helder, geschreven overzicht? Dan hebben wij infoblad en een checklist voor je waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Download hier het Infoblad Winterklaar en hier de Checklist Winterklaar.

Goed onderhoud voorkomt schade

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor je boot. Regelmatige controle en onderhoud zorgt ervoor dat je de kans op pech, lekkages of kapotte onderdelen minimaliseert. Toch is niet alles te voorkomen. Zelfs in de beste omstandigheden gaat er weleens iets stuk. Voor die momenten is het een prettig idee om een goede scheepsverzekeraar te hebben waar je op kunt varen.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker