Na jaren van politiek gesteggel komt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) er nu toch echt aan. De wet zal waarschijnlijk op 1 januari 2027 ingaan en vanaf dat moment moeten alle zelfstandigen een AOV hebben. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar nu is het nog mogelijk om een verzekering af te sluiten met betere voorwaarden. Dit overgangsrecht geldt waarschijnlijk maar enkele maanden, dus ons advies is: maak er gebruik van, zolang het nog kan!
De nieuwe wet krijgt de naam Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen, afgekort BAZ. Het betekent een verplichte AOV voor iedereen die voor de inkomstenbelasting ondernemer is, dus iedereen met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap. Ook mensen met neveninkomsten uit loondienst en gebruikers van de kleineondernemingsregeling vallen hieronder. Met de verplichte AOV wil de overheid ervoor zorgen dat zelfstandigen een vangnet hebben, zodat zij bij ziekte, ongeval of invaliditeit enige vorm van inkomen behouden. Deze verzekering geldt tot de AOW-leeftijd is bereikt.
WAAROM NU IN ACTIE KOMEN?
Er wordt binnenkort een peildatum bekendgemaakt; iedereen die vóór die datum al een AOV heeft afgesloten, kan gebruikmaken van een overgangsregeling. De bestaande AOV blijft dan behouden en er is vrijstelling van de verplichte AOV. Na de peildatum gelden er strengere eisen voor zo’n ontheffing van de verplichte verzekering, ook wel ‘opt-out’ genoemd. Nog profiteren van de overgangsregeling? Wacht niet te lang en regel het begin 2025.
ZELF REGELEN = ZELF KIEZEN
Met een zelfgekozen AOV is er meer keuzevrijheid en daardoor meer controle over de eigen financiële zekerheid. De BAZ biedt een basisdekking, met een uitkering tot maximaal 100% van het minimumloon, maar dat zal voor veel ondernemers niet toereikend zijn. In een eigen polis is een hoger bedrag mogelijk, tot 80% van het huidige inkomen. Ook heeft de verplichte AOV een wachttijd van een jaar, dus moeten er 52 weken zonder inkomsten worden overbrugd. Bij een eigen AOV kan een kortere wachttijd worden gekozen.
Verder hanteert de BAZ het criterium ‘gangbare arbeid’. Dat betekent dat bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid iedere vorm van werk geaccepteerd moet worden, ook als het niet aansluit bij de eigen opleiding en ervaring. Ook hierin biedt een zelfgekozen AOV meer vrijheid, zo is er de beroeps-AOV waarbij er geen verplichting is om de zogeheten restcapaciteit in te zetten voor een andere functie.
Wie straks niet aan de verplichte AOV met al haar beperkingen vast wil zitten, moet nú zelf een verzekering afsluiten. Dat kan nog voordeliger uitvallen ook.
VOORDELEN EIGEN AOV
- Vrijstelling van de BAZ: met een eigen AOV is er vrijstelling van de verplichte BAZ.
- Overgangsrecht: profiteer nu nog van soepelere voorwaarden. Na invoering van de wet worden de eisen om vrijgesteld te worden strenger.
- Meer keuzevrijheid en betere voorwaarden: stel zelf de dekking samen, met een wachttijd en uitkering die goed aansluiten op de financiële behoeften.
- Lagere kosten: een eigen AOV kan voordeliger zijn dan de verwachte premie van de BAZ.
ADVIES VOOR BINNENVAARTONDERNEMERS
EOC Verzekeringsadvies helpt graag bij het kiezen van een passende AOV. Zij kennen de sector en kunnen daardoor heel gericht advies geven. Neem telefonisch contact op over dit onderwerp op 088-6699450 en per e-mail op eva@eoc.nl.