“Sneeuwwitje” krijgt een tweede leven

Het zeilschip “Sneeuwwitje” heeft een rijke historie. Zij werd in de jaren ‘60 ontworpen, gebouwd en bewoond door beeldhouwer Frans de Wit en geniet cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Leidse geschiedenis. De Hasselter Aak werd van de sloop gered door Sjaak Veringa en is door Emmanuel Verhagen, met hulp van vrienden en sponsors, in tien jaar tijd volledig gerestaureerd. In juli legt zij in een compleet nieuwe jas aan bij het Ankerpark in Leiden.  

Ondernemer Verhagen (60) groeide op aan de Hoge Rijndijk en hij weet nog goed dat hij als kleine jongen achterop zat bij zijn moeder. Onderweg naar school passeerden ze de opvallende witte Hasselter Aak, in het water van het Utrechtse Veer. Het schip was door de Leidse beeldhouwer Frans de Wit omgebouwd tot een nautisch kunstwerk, met Sneeuwwitje als bijnaam. ‘En ik dacht natuurlijk aan piraten’, zegt Verhagen, die weer heel even jong wordt. ‘Prachtig vond ik het, ik reed er altijd graag langs.’

ENORME OPERATIE

In 2014 kocht Verhagen de Aak, die er een jongensdroom mee in vervulling zag gaan. ‘Ik ging direct met de gemeente aan de slag, op zoek naar een mooie nieuwe ligplaats.’ Mooi was “Sneeuwwitje” inmiddels niet meer, de tand des tijds had zijn uitwerking op haar uiterlijk niet gemist. De kleur en geur van roest overheerste. ‘Dus heb ik haar, in tweeënhalve dag, overgevaren naar Markelo. Daar woon ik en daar ben ik aan een enorme operatie begonnen. De dekken zijn gestraald, er kwamen nieuwe ramen, water en riool erin, en ook een nieuwe onderkant waar je op een gegeven moment gewoon doorheen kon kijken. Drie lassers stonden er tegelijk aan te werken.’

‘Ik heb er veel meer tijd en energie in gestoken dan ik aanvankelijk inschatte, maar ik wist dat het iets moois voor Leiden zou worden.’ In de tussentijd, nu een jaar geleden, werd namelijk door de lokale politiek besloten dat “Sneeuwwitje” permanent mag aanmeren bij het Ankerpark. Niet geheel toevallig vlakbij de beeldentuin van Frans de Wit en als nieuwe parel in de ketting die Singelpark heet.

TROUWLOCATIE

De ingrijpend gerenoveerde atelierboot wordt nu gebruikt als trouw- en vergaderlocatie en het heeft een bruidssuite. Vanaf medio 2024 kan de boot als trouwlocatie worden geboekt, meer informatie hierover vind je op de website. Het is tevens het nieuwe onderkomen van het Nationaal Atelier, netwerk voor makers en liefhebbers van kunst. Op de boot houden zij uitreikingen, workshops en exposities.

FEESTELIJKE OPENING

Na al die jaren hard werken om de vervallen “Sneeuwwitje” een tweede leven te geven, is het tijd voor een feestje. De opening vindt plaats op zondag 9 juli tussen 15.00 en 17.00 uur op Ankerpark 1 in Leiden. Je wordt verwelkomd met een drankje, waarna je de boot kunt bewonderen. 

Wil jij hierbij zijn? Stuur dan een mail naar Emmanuel Verhagen: rengerbv@gmail.com.

Bron: Leidsch Dagblad

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker