Er gaan veel fabels rond over schadevrije jaren (SVJ). Mag je bijvoorbeeld de SVJ van een bromfiets gebruiken voor je motor, of die van een motor voor je auto? Wat gebeurt er bij schade, en heeft elke verzekeraar dezelfde kortingberekeningsmethodiek? In dit artikel lees je exact hoe het zit.
Opbouw schadevrije jaren
Per verzekeringsjaar bouw je 1 SVJ op, beginnend bij 0. De verzekeraar houdt deze opbouw voor je bij. Beëindig je de verzekering? Dan plaatst de verzekeraar je SVJ in het zogenaamde Roy Data-systeem. Dit systeem is een voortvloeisel uit de wens van het Verbond van Verzekeraars om vaste en bindende afspraken te maken binnen de verzekeringssector, ook wel zelfregulering genoemd. Het is dan voor iedereen duidelijk wat de werkwijze is.
Dit systeem fungeert als een soort koelkast. Als de SVJ niet meer gebruikt worden, worden deze in de koelkast geplaatst en een andere verzekeraar kan ze dan weer gebruiken bij een nieuwe aanvraag. De jaren zijn overigens niet onbeperkt houdbaar, verzekeraars mogen zelf beslissen tot welke leeftijd zij deze accepteren. Gangbaar is tussen de een en drie jaar.
Overdracht van schadevrije jaren
In principe zijn verzekeraars niet flexibel met het overdragen van SVJ. Zo mogen motor-SVJ niet voor een auto gebruikt worden en bromfiets-SVJ niet voor een motor. Ze gelden dus alleen voor eenzelfde soort object. Ook tussen (rechts)personen wordt overdracht niet snel toegestaan. In de volgende gevallen mogen de jaren echter wél overgedragen worden:
- Bij overlijden van een partner op de langstlevende partner, deze moeten echter wel op hetzelfde adres zijn ingeschreven.
- Bij echtscheiding, maar alleen met toestemming van degene op wiens naam de jaren stonden.
- Bij fusie of overname van een bedrijf, hier valt ook het wijzigen van de verzekeringsnemer tussen privé en zakelijk onder.
Met een leaseverklaring of verklaring van een buitenlandse verzekeraar kunnen verzekeraars SVJ in gebruik nemen, maar hier mogen verzekeraars een eigen acceptatiebeleid hanteren.
Schade en terugval
De afspraken en regelingen van het Verbond van Verzekeraars rond het Roy Data-systeem laten weinig ruimte over voor maatwerk. Dat merk je vooral bij schade. De terugval is namelijk altijd 5 jaar, of je nu een auto total-loss hebt gereden of een bolder hebt geraakt. Dit wordt best weleens als onevenredig ervaren.
In de onderstaande tabel zie je hoe elke verzekeraar omgaat met terugval bij (gedeelde) schuldschade en soms ook vandalismeschade.
Verzekeraars zijn naast het ‘zuivere SVJ-systeem’ wel vrij om een eigen bonus/malussysteem te hanteren. Vaak heb je met hetzelfde aantal SVJ dus verschillende kortingspercentages bij de diverse verzekeraars. Het loont dus altijd om deze bonus/malussystemen te bestuderen of advies in te winnen bij je tussenpersoon, die weet immers goed waar je op moet letten.
De toekomst van Roy Data
Roy Data gaat op de schop. Per 1 juli 2024 komt er een nieuw systeem voor de registratie van SVJ, waar zowel eigenaren als verzekeraars ‘realtime’ de SVJ kunnen inzien. Het doel hiervan is transparantie en toepassingsgemak te bevorderen. Zoals het nu is, treden er weleens complicaties op, denk aan verkeerde tenaamstellingen of adreswijzigingen. Hoe dit er precies uit zal zien, wordt binnenkort duidelijk.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Wij proberen altijd maatwerk te leven voor onze relaties, neem dus vooral contact met ons op!