Ontdek de wintertips van EOC

Overwintert uw schip in het water en zijn uw loospijpen uitgerust met een afsluiter? Laat deze dan openstaan. Steek in elke loospijp een tuinslang die minimaal 30 centimeter onder water steekt. Waarom? EOC legt het je uit.

Steek een tuinslang in de loospijp

In de loosgaten in de kuip van je schip staat altijd water. Komen de temperaturen vervolgens onder het vriespunt? Dan bevriest dit water, wat er vervolgens voor zorgt dat de afvoeren en de afsluiters van de loosgaten stuk kunnen vriezen. Hierdoor kan je schip uiteindelijk zelfs zinken.

Dit kun je eenvoudig tegengaan met (delen van) een rubberen tuinslang. Sluit allereerst de beide uiteinden van ieder stuk slang waterdicht af met bijvoorbeeld een kurk. Steek vervolgens een tuinslang in iedere loospijp. Zorg ervoor dat elke slang tot minimaal 30 centimeter onder het water doorloopt.

Meeveren

Waarom dit werkt? Uitzettend ijs heeft veel kracht. De lucht in de tuinslang neemt deze druk op en kan als het ware ‘meeveren’. Er is daardoor voldoende ruimte voor het ijs om uit te zetten, wat druk op de loospijp zelf voorkomt.

Tip van een verzekerde 

Naar aanleiding van dit artikel kregen we van een verzekerde nog een tip om uw afvoeren te beschermen, welke wij u niet willen onthouden.

‘Ik heb een stuk slang gemaakt met een dop eromheen, die met een rubberen afdichtingsring op het afvoerputje van de gootstenen kan worden gedrukt. Vervolgens blaas ik in de slang en hoor dan de lucht langs de scheepshuid borrelen. Dan moet je snel de kraan sluiten, zodat de kraan en de pijp vol met lucht zitten in plaats van water. Daarna gooi ik nog een beetje antivries in de afvoer waardoor de kraan aan de bovenzijde in ieder geval ook niet kan bevriezen. In de zomer draai ik de kraan weer gewoon open en hoor dat het water weer in de pijp omhoog stroomt. De afsluitdop in de gootsteen plopt dan even omhoog.’

Meer tips voor de winter?

Als je meer advies nodig hebt over hoe het beste voor je schip te zorgen gedurende de winter, lees dan de volgende blogs die we eerder online zetten! Eerst vijf tips om je schip veilig de winter door te laten komen wanneer je uitgevaren bent. En daarna maar liefst tien tips om je schip verder winterklaar te maken.

 

Direct uw premie berekenen?

EOC biedt u optimale dekking tegen een eerlijke premie: wij hebben immers geen winstoogmerk. Bereken uw premie in 3 minuten en sluit nog vandaag uw verzekering af.

Niels van Leeuwen
Niels van Leeuwen
EOC Expertise

Delen