Dooi-alert 2: voorkom lekkages!

Eerder schreven we een artikel over de problemen die kunnen ontstaan wanneer dooi intreedt: aanzienlijke waterschade met soms zelfs zinken als gevolg! Dit alert was vooral gespitst op te water liggende schepen. Maar wat gebeurt er na een vriesperiode met een boot die op de wal heeft gestaan? We leggen het jullie graag uit.

Op de kant bevriest een schip sneller. Dat wil zeggen: de motoren en afsluiters. Hier merk je niks van en daarin schuilt het gevaar. Pas wanneer je schip te water gelaten wordt, stroomt het water binnen via de kapotgevroren afsluiter, met lekkage als gevolg.

LOPENDE BANK WERK

Het vaarseizoen komt eraan en iedereen wil zo snel mogelijk het water op. Begrijpelijk! Daarom worden bij jachthavens soms wel 30 boten per dag te water gelaten. Door dit ‘lopende band werk’, is er geen tijd om specifiek toezicht te houden op jouw vaartuig. Wij raden je dan ook aan hier altijd bij aanwezig te zijn. Het is namelijk verstandig om direct nadat je vaartuig in het water ligt, deze uitgebreid te controleren op lekkages. Kun je er zelf niet bij zijn? Vraag dan een familielid, vriend of iemand bij de jachthaven dit voor je te doen.

WAT KUN JIJ DOEN?

Zoals we eerder al aangaven is het belangrijk om vooraf zelf je kogelafsluiters te controleren. Als hier tijdens de vorstperiode water in stond dat bevroren is, dan kunnen deze barsten. Controleer ook je motor goed op lekkage. Wanneer je er voor de eerste keer op uitgaat met je boot en de motor start, is het verstandig deze nogmaals te inspecteren op lekkage(s). En tot slot: nogmaals het advies om altijd aanwezig te zijn bij het te water laten van je vaartuig. Zeker na zo’n strenge winter als deze. Voorkomen is immers beter dan genezen. En zo loopt de start van je vaarseizoen geen vertraging op door schade als gevolg van lekkage.

We wensen jullie alvast leuke en vooral probleemloze vaartrips toe!

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager