Brandblussers en -installaties: wat zijn de voorschriften?

Van diverse leden en verzekerden ontvangen wij vragen over de eisen welke gesteld worden aan brandblussers en -installaties. Voor certificaatplichtige schepen is deze regelgeving best uitgebreid. Ook als je niet certificaatplichtig bent, dien je toch je brandveiligheid in orde te hebben. Daar vaar jij en jouw omgeving wel bij. Waar moet je op letten? 

Wat er ook gebeurt bij brand, breng eerst jezelf en andere opvarenden in veiligheid en bekommer je daarna over de brand. Belangrijker dan brandblussers zijn de rookmelders. Plaats in elk slaapvertrek een rookmelder. Juist bij brand wil je wakker worden. Een eenvoudige rookmelder is goed, zorg wel voor een volle batterij!

TYPE EN GROOTTE 

Schuimblussers verdienen de voorkeur, omdat poederblussers grote gevolgschade kunnen veroorzaken aan met name elektrische apparaten. De grootte van brandblussers is afhankelijk van het vaartuig en de ruimte waar zij voor zijn bedoeld. Hoe groter de brandblusser des te veiliger voor de omgeving. Een 6 liter schuimblusser past overal in elk schip. EOC stelt geen eisen aan een brandblusser, echter laat je in de winter schuimblussers aan boord hangen dan adviseren wij je blussers aan te schaffen die tegen –15 graden vorst bestand zijn. Wel is het verstandig om een brandblusser te kiezen met een drukmeter erop zodat je zelf kunt zien of de brandblusser nog op druk staat.

LOCATIE EN AANTAL 

De plaatsen waar brandblussers aanwezig moeten zijn, zijn afhankelijk van de inrichting van het vaartuig. Houdt rekening met de vluchtmogelijkheden bij het ophangen van brandblussers. Aan gecertificeerde schepen worden wat het aantal blussers betreft een aantal eisen gesteld. Die richtlijn kun je aanhouden,
a) in de stuurhut
b) in de buurt van iedere toegang tot het dek
c) in de keuken
d) in elke machinekamer

Enkele voorbeelden:
Jacht van 10 meter: 1 in de stuurhut en 1 nabij jouw slaapkamer.
Luxe motor van 18 meter: 1 in de stuurhut, 1 in de machinekamer en 1 nabij jouw slaapkamer.
Woonark van 18 meter: 1 bij de voordeur en 1 nabij jouw slaapkamer.
Woonark van 10 meter dubbellaags: op elke etage nabij de trap.

KEURING 

Onder goede brandveiligheid valt ook het periodiek keuren van de brandblussers. Laat in principe de aanwezige brandblussers iedere 2 jaar inspecteren door een deskundige of hou de bepalingen van de fabrikant van de blusser aan.

Een korte samenvatting en de volledige regelgeving vind je in ons infoblad voorschriften brandblusser en vaste brandblusinstallaties

Laat je schip keuren!

Moet het certificaat verlengd worden, of ga je een schip aankopen?
Er zijn volop redenen om je bezit door EOC te laten keuren.
Onze experts hebben alle kennis in huis, zodat jij verzekerd bent van de beste zorg.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager