Bent u ‘uitgevaren’ dit seizoen?

Bent u ‘uitgevaren’ dit seizoen? EOC geeft u 5 tips voor de winterstalling. Zo zorgt u ervoor dat uw schip deze winter goed overleeft.

Tip 1. Schip uit het water? Kijk mee
Het allerbelangrijkste is: wees zelf aanwezig als uw schip bij de winterstalling uit het water wordt gehaald. Kijk mee en controleer: zitten de hijsbanden op de juiste plek? In de meeste gevallen zitten er merktekens op de romp van uw schip. Hier worden de hijsbanden geplaatst. Hiermee voorkomt u dat een hijsband om de schroefas schiet. Mocht er toch nog iets misgaan, heeft u als getuige alle informatie direct uit de eerste hand. Dus geen verrassingen achteraf.

Tip 2. Bescherm uw schip tegen de kou
Staat uw schip eenmaal buiten op de kant? Zorg ervoor dat uw schip goed beschermd is tegen eventuele vrieskou. Spoel onder meer antivries door uw motor, vul de waterpompen hiermee en beveilig de buitenboordafsluiters.

Tip 3. Ventileer…
Zorg voor genoeg ventilatie. Zet de vloerplanken omhoog en zet kasten open. Dit zorgt ervoor dat uw schip kan ‘ademen’ en voorkomt schimmel en rot.

Tip 4. Bekijk ook eens de onderkant
Nu uw schip toch uit het water is gehaald, bekijk dan ook eens de onderkant. Hier kijkt u niet dagelijks tegenaan. Controleer op eventuele beschadigingen, slijtplekken en scheurtjes. En is de schroef nog in goede staat?

Tip 5. Strijk uw mast
Uw mast is een windvanger. Op de kant heeft uw schip geen vrijheid om mee te bewegen met de wind. Daardoor is uw schip extra kwetsbaar. Strijk daarom uw mast.

 

Varende vrienden van EOC nieuwsbrief

Ik wil graag de Varende Vrienden van EOC nieuwsbrief digitaal ontvangen.

Melanie Vermaas
Melanie Vermaas
Verzekeringsadviseur pleziervaart

Delen