Ben je ‘uitgevaren’ dit seizoen?

De zomer zit er weer op, de herfst komt eraan en daarmee onstuimiger weer. Grote kans dat je dan even minder op je schip te vinden bent, zeker als het straks echt koud wordt. Voor iedereen die weer ‘uitgevaren’ is, zetten wij op een rijtje hoe jouw schip deze winter goed overleeft. Vijf tips om in het achterhoofd te houden!

Tip 1. Schip uit het water? Kijk mee
Het allerbelangrijkste is: wees zelf aanwezig als je schip bij de winterstalling uit het water wordt gehaald. Kijk mee en controleer: zitten de hijsbanden op de juiste plek? In de meeste gevallen zitten er merktekens op de romp van uw schip. Hier worden de hijsbanden geplaatst. Hiermee voorkom je dat een hijsband om de schroefas schiet. Mocht er toch nog iets misgaan, heb je als getuige alle informatie direct uit de eerste hand. Dus geen verrassingen achteraf.

Tip 2. Bescherm je schip tegen de kou
Staat jouw schip eenmaal buiten op de kant? Zorg ervoor dat je schip goed beschermd is tegen eventuele vrieskou. Spoel onder meer antivries door je motor, vul de waterpompen hiermee en beveilig de buitenboordafsluiters.

Tip 3. Ventileer…
Zorg voor genoeg ventilatie. Zet de vloerplanken omhoog en zet kasten open. Dit zorgt ervoor dat je schip kan ‘ademen’ en voorkomt schimmel en rot.

Tip 4. Bekijk ook eens de onderkant
Nu je schip toch uit het water is gehaald, bekijk dan ook eens de onderkant. Hier kijkt je niet dagelijks tegenaan. Controleer op eventuele beschadigingen, slijtplekken en scheurtjes. En is de schroef nog in goede staat?

Tip 5. Strijk je mast
Je mast is een windvanger. Op de kant heeft je schip geen vrijheid om mee te bewegen met de wind. Daardoor is je schip extra kwetsbaar. Strijk daarom je mast.

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Melanie Vermaas
Melanie Vermaas
Verzekeringsadviseur pleziervaart