Aangeboden: mast ter inspectie

Hoe zit het nu precies met het aanbieden van de mast voor de keuring? Hier komen regelmatig vragen over. Natuurlijk beantwoorden we iedere vraag met liefde, maar vragen vóór zijn is nog beter. Vandaar dit overzicht.

WELKE MASTEN MOETEN GEKEURD? 

Alle schepen in de zeilende passagiersvaart moeten een Bewijs van Tuigagekeuring hebben. Voor particulieren en passagiersschepen tot 12 personen geldt deze verplichting niet, maar de eigenaar staat met dit certificaat wel sterker als hij bij een ongeval aansprakelijk wordt gesteld. Voor de verlenging van het Bewijs van Tuigagekeuring vindt er een 5-jaarlijkse en een 2,5-jaarlijkse inspectie plaats.

5-JAARLIJKSE INSPECTIE 

Bij de 5-jaarlijkse inspectie (vroeger ‘mastcertificaat’ genoemd) wordt de hele tuigage, dus mast én tuig, geïnspecteerd.

Stalen masten (demontabel)
Het gaat hier om strijkbare, doorgestoken of ‘losse’ masten. Masten platliggend en ontdaan van want etc. ter inspectie aanbieden, minimaal 50 cm vrij van de grond.

Stalen masten (vastgelast)
Het gaat hier om aan het schip vastgelaste masten die niet gestreken of getrokken kunnen worden. Masten ontdaan van het complete want, rondhouten etc. staand ter inspectie aanbieden met behulp van een kraan met bakje. Ook het doorgestoken deel van de mast onderdeks moet bereikbaar zijn voor inspectie.

Houten masten 
Masten platliggend aan de wal en ontdaan van al het beslag ter inspectie aanbieden, minimaal 50 cm vrij van de grond. De buitentemperatuur moet hierbij boven het vriespunt liggen, het hout mag niet bevroren zijn.

Tuigage
Ook de tuigage en de rondhouten worden bij de 5-jaarlijkse inspectie meegenomen. Het tuig (want, blokken, vallen etc.) netjes uitgelegd aanbieden, niet als kluwen of één grote hoop.

2,5-JAARLIJKSE INSPECTIE 

Bij de 2,5-jaarlijkse inspectie (vroeger ‘tuigcertificaat’ genoemd) wordt de hele tuigage, dus mast én tuig, geïnspecteerd.

Stalen en houten masten
Deze inspectie mag zowel met liggende als met staande mast worden uitgevoerd. Meest gebruikelijk is een inspectie met staande mast, in dat geval moet er een gekeurde kraan met bakje (geen hoogwerker!) beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat de huiken van de zeilen zijn verwijderd en de rondhouten aanwezig zijn. Voor houten masten en rondhouten moet de temperatuur boven het vriespunt liggen, het hout mag niet bevroren zijn. Bij een gestreken mast moet de gehele mast te inspecteren zijn, ook de top. 

BESPAARTIP 

Hoe makkelijker mast en tuigage te inspecteren zijn, hoe sneller de inspectie kan verlopen en hoe lager de uiteindelijke factuur uitvalt. Alles goed bereikbaar en ordelijk aanbieden is dus een slim stukje eigenbelang.

Toch nog een vraag? 

Neem gerust contact op met EOC Expertise als er toch nog een mastvraag opborrelt. We zijn telefonisch bereikbaar op 088 6699400 en digitaal via info@eocexpertise.nl. 

Gerelateerde artikelen

Laat je schip keuren!

Moet het certificaat verlengd worden, of ga je een schip aankopen?
Er zijn volop redenen om je bezit door EOC te laten keuren.
Onze experts hebben alle kennis in huis, zodat jij verzekerd bent van de beste zorg.

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker

Delen