Aanbouw of verbouw: zo is succes verzekerd

Bij aanbouw of verbouw van een schip komt een hoop kijken. Denk alleen al aan alle technische beslissingen en het regelen van de financiering. Maar er is nog iets: de verzekering, met de juridische aspecten die daarbij komen kijken. Voor binnenvaartondernemers is dat niet nieuw, maar ook niet hun dagelijks werk. Laat dit nu precies ónze expertise zijn, dus ter ondersteuning van al die voortvarende ondernemers hebben wij de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.  

Contract 
Het plan is gemaakt en de werf is gekozen. Dan is het verstandig om het contract te laten toetsen door een jurist, voordat de handtekening eronder gaat. In contracten wordt veel geregeld, bijvoorbeeld over aansprakelijkheid bij schade tijdens het bouwproces. In de praktijk zien we dat onvoldoende juridisch advies kan leiden tot grote teleurstelling en zelfs een financiële strop. 

Aanbouw- of afbouwverzekering 
De reguliere cascopolis biedt geen dekking voor nieuwbouw of grootschalige verbouwing. Wij adviseren daarom een aanbouw- of afbouwverzekering af te sluiten. Door dit zelf te regelen houdt de opdrachtgever de controle en wordt hiervoor niet afhankelijk van de werf. En het biedt nog een voordeel: zo’n verzekering geeft dekking voor het casco, maar ook voor onderdelen die deel gaan worden van het schip. Bovendien is het transport van schip en onderdelen, het hellingen en de proefvaart allemaal inbegrepen.  

Verzekering werf en garantie 
Veel werven hebben een aanbouwverzekering afgesloten, maar die geeft lang niet altijd dekking voor de volledige waarde. Daarnaast kunnen er beperkingen zijn vanuit leveringsvoorwaarden die doorwerken in de polis. Dat geldt ook voor de garantievoorwaarden. Goed om te weten is dat een op eigen naam afgesloten verzekering geen garantiedekking biedt, iemand kan immers niet zichzelf garantie verstrekken. Ga dus altijd na of de werf hier een goede voorziening voor heeft en wat er onder de garantie valt. Ontwerpfouten bijvoorbeeld zijn standaard uitgesloten van dekking.  

Schade tijdens de bouw  
Tijdens het bouwproces vinden allerlei werkzaamheden plaats die gevaar voor brand opleveren, zoals lassen, snijden en slijpen. Ook met een aanbouw- of afbouwverzekering blijft het belangrijk om te controleren welke procedures de werf heeft voor deze brandgevaarlijke werkzaamheden. Mochten procedures niet worden nageleefd, dan kan dit gevolgen hebben voor de dekking of het eigen risico.  

Aansprakelijkheid voor letselschade 
Wie de verbouwing in eigen beheer doet, moet rekening houden met het risico op aansprakelijkheid voor letselschade of overlijden van derden. In zo’n geval adviseren wij een passende aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.  

GOED DOORTIMMERD ADVIES

EOC kan gericht advies geven over het veiligstellen van al uw belangen bij een aanbouw of verbouw. De eigen relatiebeheerder is het eerste aanspreekpunt, maar ook EOC Verzekeringsadvies staat klaar om mee te denken en vragen te beantwoorden. Neem dus gerust contact op en bel 088 6699540 of mail naar eva@eoc.nl

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Rene Kamphuis
Rene Kamphuis
Verzekeringsadviseur EOC Verzekeringsadvies