Dat wij met z’n allen graag in en rond het water recreëren, blijkt wel uit de cijfers. Stichting Waterrecreatie Nederland voerde samen met onderzoeksbureau Trends & Tourism het Watersportonderzoek 2024 uit. Daaruit bleek dat maar liefst een derde van de volwassen bevolking (ongeveer 4,6 miljoen mensen!) in dat jaar aan watersport heeft deelgenomen.
DRIJFVEREN
Wat motiveert de gemiddelde watersporter? Vooral gezelligheid en ontspanning, laat het onderzoek zien. Daar kwam uit dat met name mensen tussen de 18 en 54 jaar actief zijn op en rond het water. Als we naar zeilen kijken (vanuit EOC natuurlijk een belangrijke categorie), zien we dat het gemiddeld aantal vaardagen iets is gedaald ten opzichte van het vorige onderzoek, dat uit 2021 stamt. Daar staat tegenover dat het aantal mensen dat zeilt juist licht is gestegen. Een positieve ontwikkeling.
DE POPULAIRSTE ACTIVITEITEN
En andere watersporten, naast zeilen? Daar verschilt het beeld per activiteit. Het onderzoek kaart in totaal veertien vormen van watersport en -recreatie aan: varen of zeilen, kanoën, roeien, surfen, suppen, waterskiën/wakeboarden, duiken, vissen… en voor het eerst ook zwemmen. Die laatste categorie kwam prompt op de eerste plaats terecht met 19%, gevolgd door sloepvaren met 9% en suppen met 6%.
WAT GEVEN WE UIT AAN EEN DAGJE VAREN?
Ook interessant: wat geven we eigenlijk uit aan deze geliefde hobby? Voor een dagje varen of zeilen ligt de prijs gemiddeld tussen de 25 en 35 euro per persoon. Zwemmen is met 7,50 euro het goedkoopst. Als je op een fraaie locatie wilt duiken, loopt dat snel op naar 40 euro. Een vaar- of zeilvakantie is met 150 tot 250 euro per persoon flink duurder.
Dan hebben we het nog enkel over de dagprijzen, maar je hebt vaak ook kostbare spullen nodig. Ruim 1,5 miljoen huishoudens in Nederland hebben watersportgoederen liggen. Met name sloepen en supboards zijn populaire bezittingen, maar ook visuitrusting ligt in veel kasten.
WAT WILLEN WATERSPORTERS?
Het onderzoek bracht bovendien de wensen en voorkeuren van watersporters in kaart. De belangrijkste genoemde behoeften:
- Veilige en schone wateren
- Goede aanlegsteigers en sanitaire voorzieningen
- Toegankelijke vaarwegen
- Horeca en recreatiegebieden aan wal
DUIK IN HET VOLLE RAPPORT
Er staan natuurlijk volop meer details in het Watersportonderzoek 2024, die je hier kunt downloaden. Stichting Waterrecreatie Nederland belooft bovendien om maandelijks enkele resultaten uit te lichten op hun site, samen met handige infographics voor elke watersportvorm.