Vaarplezier…de serie: welk anker is voor jouw boot geschikt?

In de eerste van tien nieuwe afleveringen van Vaarplezier…de serie gaan we het hebben over ankers. Die heb je in allerlei uitvoeringen, maten, gewichten en specifieke toepassingen. Met Sebastiaan Gerritsma van Lankhorst Taselaar bespreekt Arjen Bergrijk de verschillende ankers, maar ook ankerlijnen. 

In een eerdere aflevering van Vaarplezier de serie hebben we het al over ankeren gehad. Ditmaal gaan we in op de aanschaf van een anker. Met andere woorden: welk anker is voor jouw boot het meest geschikt? 

Voordat je een anker aanschaft zijn er wel een paar zaken om rekening mee te houden. Welk anker is geschikt voor welke grond? Is er een universeel model? Houdt een zwaar anker bijzonder goed stand? Hoe sla ik mijn anker op aan boord? Welk materiaal moet ik kiezen? Wat zijn voor- en nadelen en hoeveel kost een anker? Hoeveel weegt je boot?

Ankertypes
Er zijn ankers met vloeien en ankers die naar het model van een ploeg zijn gemaakt. Tot het eerste model behoren bijvoorbeeld het plaatanker, het paraplu anker en de Danforth anker. Deze modellen houden bijzonder stand op zandige, slappe grond, maar werken niet goed in het zeegras of kei. Omdat de bovenstaande modellen demonteerbaar zijn en ingeklapt kunnen worden, zijn ze ruimtebesparend en zijn geschikt voor kleine boten met een ankerkastje. 

Belangrijk voor een goede grip zijn enerzijds het anker zelf. Anderzijds de bodemgesteldheid van de ankerplaats. Niet elk model is geschikt voor elke bodem. Als je veel op weg bent, is het misschien goed om een kleinere tweede anker aan bord te hebben. De bemanning en het schip zijn dan goed voorbereid op alle situaties. 

Hoe zwaarder, hoe beter?
Hoe zwaarder hoe beter is een veel voorkomende vergissing bij het kopen van een anker. Er zijn nu modellen die relatief weinig wegen maar die een verbazingwekkende houdkracht kunnen ontwikkelen. 

Materiaal
In de regel zijn er drie opties bij de keuze van het materiaal: verzinkt staal, roestvrij staal of een mengsel van aluminium en magnesium. Vaak worden modellen gekozen die verzinkt zijn. Deze modellen zijn goedkoper. Voor ultralichte boten wordt een anker van een aluminium-magnesiumlegering aangeraden. 

Tip
Laat je bij de aankoop van een anker adviseren in een gespecialiseerde watersportzaak.

In ‘Vaarplezier de serie’ worden onderwerpen behandeld die met de voorrangsregels op het water, betonning, verkeersborden, techniek van schepen, onderhoud aan je boot en nog veel meer te maken hebben.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker