Vaarplezier…de serie: elektronisch navigeren

Deze keer is het onderwerp elektronisch navigeren. Arjen Bergijk is hiervoor bij Raymarine waar Geert-Jan Smolders tekst en uitleg geeft over de mogelijkheden van de zogenaamde multifunctionele displays.

Vroeger gebeurde het navigeren met een sextant en werden papieren (zee)kaarten gebruikt. Voordeel van de huidige navigatie apparatuur is dat die vele toepassingen hebben en zeer gebruiksvriendelijk zijn. Zo worden bijvoorbeeld de kaarten voortdurend geactualiseerd en kun je op het scherm precies zien waar je vaart. Vaak wordt een smartphone of tablet gebruikt voor de vaarkaarten. Nadeel hiervan is die vaak slecht bruikbaar zijn als het zon volop schijnt of als het regent. De displays worden niet voor niets multifunctioneel genoemd. Je kunt er allerlei andere apparaten aan koppelen, zoals een radar, windmeter en zelfs alle motorgegevens op uitlezen. Het wordt allemaal uitgelegd in deze aflevering.

In ‘Vaarplezier de serie’ worden onderwerpen behandeld die met de voorrangsregels op het water, betonning, verkeersborden, techniek van schepen, onderhoud aan je boot en nog veel meer te maken hebben.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker