Bij de zoveelste berging of waterschade kan ik soms niet anders dan mijn hoofd schudden. Het is vaak zó zonde … Die mooie sloep total loss, de betimmering van dat gave woonschip één rampzalige bende. Het allerergste is nog wel dat er een simpele en goedkope manier is om dit soort schade te voorkomen of beperkt te houden. Daarom zou ik het wel van de daken willen schreeuwen: “Heb je een boot, zorg dan voor waterdetectie!”
Een paar jaar geleden waren apparaatjes voor waterdetectie vooral iets voor techfanaten, voor mensen die hun vaartuig graag volstoppen met gadgets. Maar dat is allang niet meer zo: ze zijn overal te krijgen, makkelijk te installeren en spotgoedkoop. Een simpele watermelder die een alarm geeft en een melding naar je telefoon kost nog maar een paar tientjes, afgezet tegen de kostenpost van een waterschade is dat drie keer niks. Daarmee is het ook interessant geworden voor kleine vaartuigen en open boten.
PIEEEEEP!
Naast de simpele watermelders bestaan er uitgebreide systemen waarop je verschillende typen sensoren kunt aansluiten, zodat je ook gas, brand of inbraak kunt detecteren. En er zijn systemen die meteen actie ondernemen, zoals een pomp inschakelen of juist een hydrofoor uitschakelen. Ook die hoeven niet ingewikkeld te zijn en niet de wereld te kosten. Maar wat je ook kiest: zorg ervoor dat er een melding naar je mobiele telefoon gaat als er iets mis is. Want het kastje kan keihard gaan piepen, maar als je niet aan boord bent om dat irritante geluid te horen, dan voltrekt de ramp zich alsnog.
EIGEN SENSOREN
Oké; sensoren op kritische plekken aangebracht zoals laagste punt en machinekamer (bilge). Doormelding naar telefoon ingesteld. Klaar is Kees en geen omkijken meer naar, toch? Niet helemaal, want alle techniek kan stukgaan. Druk dus regelmatig op de testknop en check de batterijen. Maar houd ook zelf ogen, oren en neus open. Dat zijn namelijk hele goede sensoren, die signalen kunnen geven die je niet moet negeren. Vooral omdat bij vocht en lekkage de duur heel bepalend kan zijn voor de omvang van de schade. Dus hoe eerder je erbij bent, hoe beter.
LEKKENDE TIJDBOM
En denk nou niet dat lekkage altijd van onderen komt. Het zal je verbazen hoe vaak regenwater de boosdoener is. Of een lekkende drinkwaterleiding of kapotte afvoer. Vlak op een stalen woonschip ook de factor ‘condens’ niet uit. Nee, het schip zal er niet direct door zinken, maar het vocht tast wel het casco en de betimmering aan. Op termijn kan dat voor grote schade zorgen, die bovendien in de categorie ‘onderhoud’ valt en dus niet verzekerd is. Toch maar zo’n sensortje op het vlak leggen?
Rob Stelwagen, expert
Bekijk ook de tip van de maand over waterdetectie.