De lente is begonnen en daarmee ook het waterseizoen. Geen beter moment om even stil te staan bij hoe we met z’n allen de kwaliteit van onze waterwegen hoog kunnen houden. Schoon water is een voorwaarde om optimaal te kunnen recreëren: een verfrissende duik in de zomer is immers heel wat minder prettig als er van alles ronddrijft dat eerder in de vuilnisbak of septische tank thuishoort…
ONDERZOEK IN DE PLEZIERVAART
Om het oppervlaktewater schoon te houden geldt als richtlijn dat het lozen van urine is toegestaan, maar zwart water niet. Stichting Waterrecreatie Nederland heeft een infographic op hun site geplaatst om je te wijzen op diverse alternatieven om met dit afvalwater om te gaan. Bijvoorbeeld een composttoilet, vuilwatertank of zuiveringsinstallatie.
Hoe staat het momenteel eigenlijk met het bewustzijn rond dit thema onder de pleziervaarders? Om dat in kaart te brengen, heeft de stichting onderzoek gedaan in Nederland naar beweegredenen, wat mensen uit hun sport of recreatie willen halen en hoe bewust ze omgaan met hun omgeving. Daar kwam onder andere naar voren dat meer dan de helft van de ondervraagde zeilers en bijna driekwart van de motorbootvaarders een vuilwatertank aan boord heeft. Een prima startpunt dus, maar het kan beter en daarvoor worden nog meer initiatieven ontplooid – bijvoorbeeld het evenement onderaan dit artikel.
EOC DRAAGT STEENTJE BIJ AAN SCHOON WATER
Maatschappelijke betrokkenheid staat bij EOC hoog in het vaandel, vandaar dat wij allerlei initiatieven sponsoren die bijdragen aan schoon water en de kwaliteit daarvan. Hier vind je de organisaties en stichtingen die wij ondersteunen, onder andere om onze rivieren en zee schoon te houden.
WEEK VAN DE DUURZAME WATERRECREATIE
We refereerden er hierboven al aan: om het bewustzijn rond het thema van duurzaamheid te vergroten, wordt van 22 t/m 28 mei 2025 de Week van de Duurzame Waterrecreatie georganiseerd. In deze week worden er vele activiteiten gehouden waar je aan mee kunt doen, van de Duurzaam Varen Dag in Leiden tot werkconferenties voor verenigingen en ondernemers in de sector. Het is inmiddels het derde jaar op een rij dat het evenement wordt gehouden.
WAT KUN JE VERBETEREN?
Markeer deze week dus in de agenda en gebruik de infographic van Waterrecreatie Nederland om eens na te denken over welke stappen je zou kunnen nemen om je afval en vuil water mogelijk (nog) beter te verwerken. Daar heeft uiteindelijk iedereen plezier van!