Holland Vaart: op en rond het Oldambtmeer

Deze aflevering van Holland Vaart staat grotendeels in het teken van het Groningse Oldambtmeer en de Blauwestad. We gooien los bij Thijs Huisman, eigenaar van een zeilschool, bootverhuurbedrijf en jachthaven exploitant. Hij is een van de pioniers toen het Oldambtmeer werd aangelegd.

‘Ik had een goede baan toen ik besloot het roer om te gooien,’ vertelt hij. ‘En daar heb ik nooit spijt van gehad.’ De afgelopen twintig jaar is er veel gebeurd op en rond het meer, dat een geliefde plek is om te recreëren maar ook om te wonen. We gaan met de boot langs bij enkele bewoners van de Blauwestad, maar zeilen ook even mee met een instructeur en leerling van de zeilschool. Onderweg hebben we spontane ontmoetingen met mede-watersporters.

In Midwolda meren we onze sloep af bij de Bed & Breakfast Graanzicht. Christianne Linssen en haar partner Jan Bremmer exploiteren de B&B. Het is een unieke plek met een bijzondere geschiedenis. We vervolgen onze vaartocht over het Oldambtmeer waar je eindeloos kunt varen. Het totale vaargebied is ruim 800 hectare. Naast de jachthavens heb je vele aanlegplaatsen waar je vaak ook mag overnachten. Dat laatste doen we niet, maar we lunchen wel bij het nieuwe paviljoen Flonk in Finsterwolde, waar we worden ontvangen door eigenaar Erik Nap.

Wie weleens heeft gezeild, kent vast de 16m2. Een houten zeilboot waarvan er vele duizenden zijn gebouwd in ons land. Veel boten zijn al oud en in slechte staat en daar ligt voor Gerwin Dolf de uitdaging. De oud-beroepsmilitair steekt ontelbare uren in het opknappen van de boten die anders naar de ‘kwadratenhemel’ waren gegaan.

Terwijl we nog afsluitend rondje Oldambtmeer doen, worden we bij het passeren gastvrij begroet door Gail Wright en haar partner, eigenaren van Hostellerie Het Riet. Het stel woont prachtig aan het water waar ze de B&B runnen.

‘Holland Vaart’ is geproduceerd voor en door Watersport-TV online.

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker