Holland Vaart: op bezoek bij Friese Tjottervloot

Deze aflevering van ‘Holland Vaart’ staat geheel in het teken van de Friese Tjottervloot. Hele generaties hebben in dit fraaie scheepje leren zeilen. Vijftig jaar lag de Tjottervloot in Heeg bij de jeugdherberg/ zeilschool die in 1946 werd gestart door Heit en Mem Piersma. Zeilschool It Beaken was een begrip tot ver buiten Friesland.

Jongeren uit alle windstreken leerden er de beginselen van het zeilen, maar hadden bovenal veel plezier met elkaar en de tjotters. De boten blijken bij oud- deelnemers van de zeilkampen maar ook de instructeurs als een rode draad door hun leven te lopen. Stellen die elkaar op de zeilschool hebben ontmoet en verliefd op elkaar zijn geworden, zijn er in getrouwd. Vervolgens hebben zij hun kinderen de liefde voor het tjotterzeilen bijgebracht en dat is nog altijd zo.

De Stichting Friese tjottervloot koestert de boten en herinneringen en heeft aan de oevers van het Heegermeer een fraai onderkomen waar meerdere tjotters onderdak vinden, worden onderhouden en waar nodig gerestaureerd. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor de tjotterliefhebbers. Genoeg ingrediënten voor een speciale aflevering van Holland Vaart.

‘Holland Vaart’ is geproduceerd voor en door Watersport-TV online.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker