Holland Vaart: in Friesland

De vierde en laatste aflevering van Holland Vaart, in de zomer van 2022 opgenomen, speelt zich af in Friesland. We varen eerst naar Heeg, waar we worden uitgenodigd om mee te gaan met de broodboot. Dit betekent vroeg uit de veren, want om alle watersporters op de eilanden van brood e.d. te voorzien varen Yme Ypma en zijn vrouw Paulien klokslag 07.00 uur uit.

Op het starteiland op het Sneekermeer ontmoeten we Johan Schuurman aan boord van zijn zeiljacht. Een paar jaar geleden lag het schip in zwaar verwaarloosde toestand in Enkhuizen voor anker. Johan en zijn vrouw raakten op slag verliefd en wisten de eigenaar te achterhalen. Die bleek bereid het te schip verkopen. Daarna startte een langdurige renovatie, refit en met een geweldig eindresultaat. Van sloop tot droomboot.

Betalen van liggelden gebeurde jarenlang door passanten bij de havenmeester, maar tegenwoordig steeds vaker met de smartphone via handige systemen zoals dat van i-Marina. Je meert af, scant de QR-code bij de ligplaats, vult de gegevens in van je boot en de betaling is daarna een kwestie van een druk op de knop. We ontmoeten de bedenker van dit systeem, Volker Meuzelaar.

Gert Rordijk doet niets liever dan varen met zijn Noorse sloep, een voormalige vissersboot, die hij met veel liefde heeft opgeknapt en voorzien van allerlei handige toepassingen, zoals een bed met variabele hoogte. We ontmoeten Gert en zijn vriendin in Sneek en daar komen we ook oud -politieman Gerard Jansen tegen die een oude reddingsloep heeft opgeknapt. Met deze boot verzorgt hij allerlei vaartochten. Tussendoor test Epco Ongering de nieuwe Antaris Seventy5.

‘Holland Vaart’ is geproduceerd voor en door Watersport-TV online.

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker