Wat heeft 2021 voor ons in petto?

Martin Visser is bestuurder bij EOC Onderlinge Schepenverzekering. Hij blikt terug op afgelopen jaar, op de hekgolf die corona heeft veroorzaakt. En hij onthult wat EOC van plan is in het nieuwe jaar.

Wat zal het nieuwe jaar ons brengen? Als we van 2020 één ding hebben opgestoken: er kan iets onverwachts gebeuren. Dit jaar was het corona, 2021 kan het weer iets totaal anders zijn, niemand die het weet. Maar als je goed georganiseerd bent, kun je snel schakelen. Dat merkten wij in maart: we haalden bij EOC ons ‘pandemieplan´ uit de kast – nooit gedacht dat we dat nodig zouden hebben – en binnen één dag zaten we thuis te werken. De scheepvaart had die luxe uiteraard niet. Voor binnenvaartondernemers was het een pittig jaar, met minder lading en lagere prijzen, voor de charter- en passagiersvaart was het nog zwaarder. Met maatwerk en het uitbreiden van de stilligregeling hebben we onze leden kunnen ondersteunen. Als het nodig is, dan ben je er voor elkaar.

Gelukkig is EOC gezond en hebben we reserves om in te zetten. Daarom in 2021 geen premiestijging, alleen een inflatiecorrectie. Nog een nieuwtje: we starten met een loyaliteitsregeling. Veel bedrijven hebben lokkertjes voor nieuwe klanten, maar wij pakken het anders aan. Wij willen juist de leden belonen die trouw zijn aan ons. Dat is fijn voor die leden, maar ook goed voor EOC, want bij een onderlinge doe je het samen en samenwerken gaat het beste als je elkaar kent. Daarvoor moet je goed contact hebben – we ontdekken nu dat verrassend veel overleg ook digitaal kan, een les die we meenemen in de toekomst. En toch, niets haalt het bij een persoonlijke ontmoeting, bij het gesprek aan boord, op de beurs of na de ledenvergadering. Hopelijk kan dat snel weer, zodat we de hechte club kunnen blijven die we zijn.

Corona kwam uit onverwachte hoek. Een andere, misschien nog wel grotere uitdaging is de energietransitie. Al een tijdje gaande, maar ineens versnellen de ontwikkelingen. Het zet de bouw, de agrarische sector en de logistiek onder druk, dat heeft impact op onze leden en dus op ons. We moeten sneller dan gedacht over op alternatieve vormen van aandrijving, op hybride en waterstof. EOC bereidt zich hierop voor, zodat we de nieuwe technieken kunnen certificeren en verzekeren. Al die veranderingen die op ons afkomen, voorspelbaar en onvoorspelbaar, je zit er niet altijd op te wachten. Maar samen kunnen we oplossingen bedenken en als onderlinge kunnen we dát als geen ander. Dat lukte afgelopen jaar en ik ben vol vertrouwen dat het ons ook in 2021 gaat lukken.

Martin Visser

Hijs de EOC-vlag!

Ben jij bij ons verzekerd en wil je ook zo’n fraaie EOC-vlag aan je mast hijsen?
Vraag een gratis exemplaar bij ons aan.
Ook als je oude vlag aan vervanging toe is, sturen wij er graag eentje op!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker