Plastic Soup Foundation: World Cleanup Day 2021

Op zaterdag 18 september is het weer zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan er ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Help je ook mee?

WAT IS DE WORLD CLEANUP DAY?

World Cleanup Day is een internationaal initiatief van de organisatie Let’s Do It World om in de hele wereld tegelijk zwerfvuil op straten, pleinen, parken, parkeerterreinen, langs rivieren en in de natuur op te ruimen. Dat idee is een paar jaar geleden begonnen in Estland. Dit jaar doet Nederland voor de derde keer mee aan World Cleanup Day op zaterdag 18 september 2021.

In Nederland zorgen Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon voor de organisatie van World Cleanup Day. De Plastic Soup Foundation vraagt sinds de oprichting in 2011 met succes aandacht voor het plasticprobleem. EOC is trotse partner van de Plastic Soup Foundation.

HET DOEL

Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

Elk jaar worden er op World Cleanup Day gigantische hoeveelheden afval uit het milieu gehaald. Vorig jaar is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd. Een ongekend succes! De (plastic)vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda en dat is helaas nodig; de productie van plastic neemt nog elk jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in onze rivieren en zeeën. Uiteindelijk werken we op deze dag met miljoenen mensen aan één doel: een schone en gezonde planeet.

HOE DOE IK MEE?

Op de website van World Cleanup Day staat een interactieve kaart van Nederland met daarop alle aangemelde opruimacties verspreid door het land. Meld je aan door op de kaart een nieuwe actie aan te maken of op een bestaande actie te klikken. Nadat je een actie op de kaart hebt gezet, ontvang je een bevestigingsmail met inloggegevens.

Het doel is natuurlijk zoveel mogelijk deelnemers en opruimacties, verspreid door het land, want samen kunnen we echt iets doen tegen de plasticsoep! Welk stukje ga jij claimen op zaterdag 18 september?

NUTTIGE INFORMATIE

Op 18 september moeten we nog steeds voorzichtig zijn. We houden nog steeds 1,5 meter afstand tot elkaar. Lees hier over alle maatregelen en waar je aan moet denken tijdens het opruimen.

Verdere aanvullende informatie zoals opruimacties aanmelden en beheren, materialen die nodig zijn, de veiligheid en hygiëne tijdens het opruimen en het gebruik van de app bij de opruimacties vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker

Delen