Plastic Soup Foundation: World Cleanup Day 2022

Op zaterdag 17 september is het weer zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan er ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Help je ook mee?

WAT IS DE WORLD CLEANUP DAY?

World Cleanup Day is een internationaal initiatief van de organisatie Let’s Do It World om in de hele wereld tegelijk zwerfvuil op straten, pleinen, parken, parkeerterreinen, langs rivieren en in de natuur op te ruimen. Dat idee is een paar jaar geleden begonnen in Estland. Dit jaar doet Nederland voor de vijfde keer mee aan World Cleanup Day op zaterdag 17 september 2021.

In Nederland zorgt Plastic Soup Foundation voor de organisatie van World Cleanup Day. Zij vragen sinds de oprichting in 2011 met succes aandacht voor het plasticprobleem. EOC is trotse partner van de Plastic Soup Foundation.

HET DOEL

Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

De (plastic)vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda en dat is helaas nodig; de productie van plastic neemt nog elk jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in onze rivieren en zeeën. Uiteindelijk werken we op deze dag met miljoenen mensen aan één doel: een schone en gezonde planeet.

Dit jaar lanceert Plastic Soup Foundation de #NotInOurBackyard campagne en vragen zij aandacht voor plasticvervuiling wereldwijd. Plastic hoort niet in onze eigen achtertuin, en ook niet in die van iemand anders. We willen niet dat plasticafval in landen zoals Indonesië wordt gedumpt.

Maak daarom dit jaar van je opruimactie een sponsoractie. Zo ruim je Nederland op en steun je Plastic Soup Foundation om het dumpen van plasticafval aan te pakken.

HOE DOE IK MEE?

Op de website van World Cleanup Day kun je kiezen een eigen opruimactie starten. Je kunt je als individu of als organisatie aanmelden door het formulier in te vullen.

Het doel is natuurlijk zoveel mogelijk deelnemers en opruimacties, verspreid door het land, want samen kunnen we echt iets doen tegen de plasticsoep! Welk stukje ga jij claimen op zaterdag 17 september?

NUTTIGE INFORMATIE

Verdere aanvullende informatie zoals opruimacties aanmelden en beheren, materialen die nodig zijn en de veiligheid en hygiëne tijdens het opruimen vind je hier. Neem ook even een kijkje bij de veelgestelde vragen.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker